Конвертор од сантиметар во пиксели

Конвертор од сантиметар во пиксели

Ова е бесплатен и многу ефикасен конвертор што можете да го користите за професионално претворање на сантиметар (cm) во пиксели (px). едноставно внесете ја вредноста на резолуцијата (DPI или PPI) и вредноста на сантиметарот (cm) што сакате да ја претворите во пиксели (px) и кликнете на копчето за конвертирање!

Резолуција (DPI или PPI):
Сантиметар (cm):

Како да се пресмета колку пиксели има во сантиметар?

Едноставно е! знаеме дека 1 инч=2,54 cm (Извор), па ако резолуцијата или квалитетот на сликата (точки по инч DPI или пиксели по инч PPI) е еднаков на 96, тоа значи дека имаме 96 пиксели по инч на нашата слика! така:

1 инч = 2,54 сантиметар, а резолуцијата = 96 пиксели/инч = 96 пиксели/2,54 сантиметар, значи 1 сантиметар = 96 пиксели/2,54 = 37,795275590551 пиксели.

од претходното, заклучуваме дека формулата од сантиметар до пиксел е: пиксел = сантиметар * ( dpi или ppi / 2,54 ), користејќи ја оваа равенка можеме да пресметаме колку пиксели има во сантиметри.

Видео туторијал: Како да користите конвертор од сантиметар во пиксели

Табела за конверзија од сантиметри во пиксели со резолуција од 96 dpi

Ова е графикон за конверзија од сантиметар во пиксели со резолуција од 96 dpi

Сантиметар Пиксел
1 cm 37.795275590551 px
1.5 cm 56.692913385827 px
2 cm 75.590551181102 px
2.5 cm 94.488188976378 px
3 cm 113.38582677165 px
3.5 cm 132.28346456693 px
3.6 cm 136.06299212598 px
4 cm 151.1811023622 px
4.5 cm 170.07874015748 px
5 cm 188.97637795276 px
5.5 cm 207.87401574803 px
6 cm 226.77165354331 px
7 cm 264.56692913386 px
7.5 cm 283.46456692913 px
8 cm 302.36220472441 px
8.5 cm 321.25984251969 px
9 cm 340.15748031496 px
9.5 cm 359.05511811024 px
10 cm 377.95275590551 px
11 cm 415.74803149606 px
12 cm 453.54330708661 px
13 cm 491.33858267717 px
14 cm 529.13385826772 px
15 cm 566.92913385827 px
16 cm 604.72440944882 px
17 cm 642.51968503937 px
18 cm 680.31496062992 px
19 cm 718.11023622047 px
20 cm 755.90551181102 px
21 cm 793.70078740157 px
22 cm 831.49606299213 px
23 cm 869.29133858268 px
24 cm 907.08661417323 px
25 cm 944.88188976378 px
25.4 cm 960 px
30 cm 1133.8582677165 px
33.87 cm 1280.125984252 px
40 cm 1511.811023622 px
50 cm 1889.7637795276 px

Која е формулата за конверзија од cm во пиксели?

За рачно претворање на cm во px, потребна ви е следнава равенка

пиксел = сантиметар * ( DPI или PPI / 2,54 )

треба да знаете дека dpi или ppi е густината или пикселите по инч. во веб dpi или ppi вредноста е 96. но ако го користите конверторот за печатење, треба да ја смените вредноста dpi или ppi на нешто друго според печатачот што го користите.