Конвертор од пиксели (px) во милиметри

Конвертор од пиксели (px) во милиметри

Ова е бесплатен паметен конвертор кој можете да го користите за претворање на пиксели (px) во милиметри онлајн. Впишете ја вредноста на резолуцијата (DPI или PPI) и вредноста на пикселите (px) која сакате да ја конвертирате во mm и потоа кликнете на копчето за конвертирање, Тоа е се!

Резолуција (DPI или PPI):
Пиксели (Px):

Како да ги претворите пикселите во mm?

Ако резолуцијата (dpi или ppi) е 96, ова значи дека имаме 96 пиксели за секој инч!, исто така знаеме дека 1 инч = 25.4 mm (Извор), тогаш 1 пиксел = (25.4 / 96) милиметар!

Според ова, формулата за претворање на px во mm ќе биде:

милиметри = пиксели * ( 25.4 / PPI )

На пример, ако треба да конвертирате 18 px во mm, а резолуцијата е 96, одговорот ќе биде милиметар = 18*(25.4/96) = 4.7625 mm.

Пиксели во милиметри конверзионална табела

Ова е список на најчестите резултати за претворање px во mm ако резолуцијата е 96

Пиксел Милиметри
1 Пиксел 0.26458333333333 Милиметри
2 Пиксел 0.52916666666667 Милиметри
3 Пиксел 0.79375 Милиметри
4 Пиксел 1.0583333333333 Милиметри
5 Пиксел 1.3229166666667 Милиметри
6 Пиксел 1.5875 Милиметри
7 Пиксел 1.8520833333333 Милиметри
8 Пиксел 2.1166666666667 Милиметри
9 Пиксел 2.38125 Милиметри
10 Пиксел 2.6458333333333 Милиметри
11 Пиксел 2.9104166666667 Милиметри
12 Пиксел 3.175 Милиметри
13 Пиксел 3.4395833333333 Милиметри
14 Пиксел 3.7041666666667 Милиметри
15 Пиксел 3.96875 Милиметри
16 Пиксел 4.2333333333333 Милиметри
17 Пиксел 4.4979166666667 Милиметри
18 Пиксел 4.7625 Милиметри
19 Пиксел 5.0270833333333 Милиметри
20 Пиксел 5.2916666666667 Милиметри
21 Пиксел 5.55625 Милиметри
22 Пиксел 5.8208333333333 Милиметри
23 Пиксел 6.0854166666667 Милиметри
24 Пиксел 6.35 Милиметри
25 Пиксел 6.6145833333333 Милиметри
400 Пиксел 105.83333333333 Милиметри
514 Пиксел 135.99583333333 Милиметри
600 Пиксел 158.75 Милиметри
1200 Пиксел 317.5 Милиметри