Конвертор од пиксели во точка

Конвертор од пиксели во точка

Ова е бесплатен и лесен за користење конвертор кој можете да го користите за претворање на пиксели (px) во точки (pt). Впишете ги пикселите (px) вредноста која сакате да ја конвертирате во точки (pt) и кликнете на копчето за конвертирање!

Пиксели (Px):

Што е точка единица и како да се конвертира пиксел во точка?

Точка единица е мерна единица, и обично се користи во дизајн и големина на фонтови.

Знаеме дека 1 инч = 96 пиксели, и 1 инч = 72 поени, па 96 пиксели = 72 поени! И од тоа, ја имаме оваа равенка:

1 Точка = 0.75 * Пиксел

Ако сакате да конвертирате px во pt брзо, користете го конверторот што го направивме за вас погоре, но ако сакате да конвертирате px во pt рачно користете ја оваа равенка.

На пример, ако сакате да конвертирате 12 пиксели во точки: поени =0,75*12=9.

Конвертор од пиксели во точка

Пиксели во точки конверзија табела

Подолу е табела за претворање во пиксел во точка која најчесто е потребна од дизајнерите

Пиксел Точка
1 px 0.75 pt
2 px 1.5 pt
3 px 2.25 pt
4 px 3 pt
5 px 3.75 pt
6 px 4.5 pt
7 px 5.25 pt
8 px 6 pt
9 px 6.75 pt
10 px 7.5 pt
11 px 8.25 pt
12 px 9 pt
13 px 9.75 pt
14 px 10.5 pt
15 px 11.25 pt
16 px 12 pt
17 px 12.75 pt
18 px 13.5 pt
19 px 14.25 pt
20 px 15 pt
21 px 15.75 pt
22 px 16.5 pt
23 px 17.25 pt
24 px 18 pt
25 px 18.75 pt